onsdag 29 oktober 2008

Dubbelrecension



Vänner och älskare – Theodor Kallifatides
Envar/Everyman – Philip Roth

Jag hade ingen baktanke med att läsa dessa böcker samtidigt, eller rättare sagt läste jag den ena och lyssnade på den andra. Men de har slående mycket gemensamt, i grund och botten handlar de om två olika mäns väg mot ålderdomen och allt vad det innebär.

I Philip Roths fall följer vi en pensionerad AD från en stor reklambyrå i New York. Han vill egentligen leva i trygghet utan större krumsprång men finner sig ändå förstöra tre äktenskap. Han har egentligen bara dottern i det sista äktenskapet kvar i en kärleksfull relation. Vi hoppar i tiden och pusslar samman mannens historia, välskriven men saknar i min mening ordentligt driv. Roth levererar dock en del sköna stycken och meningar som man verkligen tar till sig.

Betyg 3

Kallifatides rör sig i Sverige i nutid, Borgarna är på väg att ta makten vilket ger huvudpersonen George stort huvudbry som chef för ABF och aktiv Sosse. Men det är bara inramningen, det är en relationsroman om vuxen kärlek och vänskap berättat med Kallifatides sedvanliga kärlek till det svenska språket. Kärlek, vänskap, svek, otrohet, livet och döden.

Betyg 4

På iTunes
Ramlar – Håkan Hellström

Inga kommentarer: